Smoothie, bo tak też inaczej możemy nazywać zielone koktajle, są obecnie w Polsce, i na całym świecie, bardzo popularne. To nie tylko smaczna, ale i zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpić może pełnowartościowy posiłek. Zawiera wiele witamin i minerałów, zależnych od tego z czego będzie składał się nasz koktajl. Są idealne nie tylko do poprawienia stanu naszej skóry czy włosów, ale pomogą nam w spaleniu zbędnych kilogramów. Zielone koktajle na odchudzanie – jak je przygotować i co tak naprawdę nam one dają?
Zielone koktajle to posiłki, które zbudowane są z wielu składników. Można tu pokusić się o podanie przepisów na idealny smoothie, jednak i tak wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Prawdą jest natomiast, że do takiego zielonego koktajlu możemy wrzucić praktycznie wszystko, nawet warzywa i owoce, których nie lubimy. Można bowiem zmieszać je z innymi i pijąc je nawet nie poczujemy nieprzyjemnego, gorzkiego smaku, np. jarmużu.
Ponadto są one bogate w błonnik i wiele witamin, które naturalnie występują w świeżych owocach i warzywach. Dzięki temu będziemy mogli się nimi spokojnie najeść, można je wykorzystać jako zamienniki dla zwykłego, codziennego śniadania. Błonnik pomoże zaspokoić głód, a do tego przyczyni się do niwelowania podjadania pomiędzy dużymi posiłkami.
Zielona dieta na odchudzanie
Taki koktajl jest również prosty w przygotowaniu. Wystarczy znaleźć w lodówce warzywa i owoce, pokroić je na odpowiednio małe kawałki, idealne do wykorzystania w blenderze i je razem zmiksować. Balansowanie smakiem również rzutuje na korzyść smoothie. Do zwykłej zieleniny, sałaty, pietruszki czy jarmużu, dołożyć możemy truskawki czy maliny, by przełamać smak. A jeśli lubimy bardziej kwaśną wersję, idealne staną się owoce cytrusowe czy np. kiwi.
To bardzo pożywne i dające masę energii danie. Dostarczone w tak dużych ilościach składniki odżywcze i witaminy zaspokajają dzienne zapotrzebowanie i sprawiają, że organizm oczyszcza się z toksyn przyspieszając przemianę materii. Czyszczą się jelita i czujemy się znacznie lżej niż wcześniej. Dostajemy również swoistego kopniaka energii i mamy chęci na korzystanie z aktywności na świeżym powietrzu.
Zielone koktajle idealnie nadają się jako posiłki na wynos. Można sobie je przygotować odpowiednio wcześniej i spakować do wodoszczelnych pojemników, a następnie zabrać ze sobą do pracy jako drugie śniadanie czy na uczelnię. Zaspokoją mały głód i będą znacznie lepszym rozwiązaniem niż batonik z automatu czy kanapki z serem. A do tego przyczynią się do spalania tkanki tłuszczowej.