Każdy z nas na pewno zauważył jak bardzo rozszerzyła się oferta sklepów, restauracji i kawiarni. Jeszcze jakiś czas temu wegetariańska opcja nie zawsze była oczywistością, dzisiaj coraz częściej na szyldach i w kartach menu możemy zobaczyć symbole diety wegańskiej. Jednym z powodów dla których ten rodzaj diety zyskał ostatnio na popularności na pewno jest zwiększenie się ogólnej świadomości na temat ochrony środowiska.
Media na wyścigi podają coraz to mniej optymistyczne informacje o rychłej katastrofie ekologicznej. Rozwiązaniem dla tego niewesołego scenariusza ma być ograniczenie spożywania mięsa i produktów nabiałowych. Zainteresowanie dietą wegańską rośnie również z innego powodu. Wśród pragnących zgubić zbędne kilogramy pojawia się coraz więcej głosów o skuteczności diety roślinnej. Ma ona w zdrowy i rozsądny sposób pomóc zredukować wagę, a przy tym zapewniać dobre samopoczucie. Dieta wegańska a odchudzanie – jak to naprawdę jest?
Weganie bez dodatkowych kilogramów
Weganie to osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia odzwierzęcego (to znaczy oprócz mięsa nie spożywają również jaj, serów czy miodu). Na pierwszy rzut oka wydaje się, że takie ograniczenia bardzo uszczuplają jadłospis. Z początku zmiana przyzwyczajeń żywieniowych rzeczywiście może nie być łatwa. Niektórym trudno wyobrazić sobie niedzielę bez schabowego czy Wielkanoc bez sałatki jajecznej. Z czasem jednak okazuje się, że istnieje wiele przepisów którymi można zastąpić znane smaki, a organizm przywyka. Co więcej, ciało czuje się jakoś lekko i już nie tęskni za tłustą golonką i ciężkostrawnym mlekiem. Przy wyborze diety decydującym czynnikiem jest jej skuteczność. Okazuje się, że w porównaniu do innych niskokalorycznych diet to weganie mają najwyższy wskaźnik utraty tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak z prostej przyczyny.
Głównymi składnikami wegańskiego jadłospisu są owoce i warzywa. Przy efektywnym odchudzaniu niezbędne jest białko. Jego źródłem są rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i zboża, czyli wszystkie te produkty, które stanowią codzienność w życiu weganina. Nawet na diecie redukcyjnej należy dostarczać organizmowi kwasów tłuszczowych. Tłuszcze zwierzęce nie są jednak najlepszym wyborem. Lepiej postawić na siemię lniane, pestki dyni lub słonecznika. Przewaga diety wegańskiej przejawia się nie tylko w jej skuteczności, to również jej zdrowotny aspekt. Obniża wskaźnik cholesterolu i ciśnienie krwi, oddala ryzyko chorób serca i cukrzycy. Weganizm to styl życia, który zapewnia zastrzyk energii i uzależnia. Chudnięcie przy takim trybie życia jest stopniowe, ale przede wszystkim zdrowe.